Přeskočit na hlavní obsah

Výlet do Bambergu III

Cesta za pivem do Bambergu a blízkého okolí - DEN TŘETÍ

Třetí den našeho putování po Bambergu a okolí jsme začli tam, kde jsme minulý den skončili. V Pivovaru Mahr's. Doufali jsme, že uvidíme ranní narážení sudu, ale to se tentokrát nekonalo. Čepovalo se, stejně jako večer, jen u venkovního okénka. Já jsem ještě jednou zvolil ungespudet. Ostatní spíš pili pils nebo ležák.

Po prvním raním pivku jsme vyrazili za město. Konkrétně do Schesslitz. Je to celkem malé městečko bez náměstí, jehož centrum tvoří Hauptstrasse. A na této Hauptstrasse se skvěly 3 (slovy tři) pivovary. Než jsme se rozhoupali, tak nám zavřeli pivovar Drei Kronen, jejichž weizenbock, jak je vidět nad vstupními dvěřmi, byl oceněn Evropskou hvězdou.
O dva domy vedle je malý pivovárek Barth - Senger. Zdálo se, že je u štamgastů oblíben, protože v 11 dopoledne byl výčep plný. My jsme poseděli venku na dvoře a vychutnali jedno moc dobré pivo. Škoda, že nám nechtěli prodat sud (mají jich málo a báli se, že bychom ho nevrátlili) a nechtěli ani naplnit soudek, který jsme si vezli s sebou.

O další tři domy dále byl o poznání větší pivovar Schmitt.
Výčep byl zavřený a tak jsme jen zvědavě nahlíželi přes sklo.
Poslední, a tak trochu neplánovanou štací, byla hodpoda Zlatá kotva, kde jsme na chvilku přistáli a služebně starší členové si chtěli připomenout pivo pivovaru Hartmann, který navštívili vloni.
Já jsem zvolil ležák z whisky malt. To byla pochoutka. Prostě další specialita, na kterou se narazí pouze výjimečně.
Tímto pivním zážitkem se naše německé putování uzavřelo a mohli jsme plni nových zážitků vyrazit na cestu domů.
Abychom snad cestou nezhynuli žízní, nabídkul nám Pepa Krýsl návštěvu plzeňského minipivovaru Purkmistr.
Zatímco jsme čekali, až nám kuchař připraví objednaný guláš, mohli jsme ochutnat tzv. prkénko, tedy 7 druhů piv, které ten den byly na čepu včetně zázvorového a višňového piva. Pepa nás taky provedl pivovarem a pozval nás na akci Slunce ve skle, jejíž 2. ročník proběhne 19. září.
A to je definitivní konec májového putování. Ale protože už mámev Bambergu zamluvený hostel na 2. října, všichni už jsou myšlenkami znovu na cestě.

Dej bůh štěstí....

Komentáře

wacklodge píše…
Téda, to vypadá na opravdu vydařený výletík :-) To my si moc neužíváme ty klasické výlěty po ČR a daleko raději se podíváme někam do tradičních i netradičních destinací, jako je například Kypr nebo třeba region Kvarner ... Minulý rok jsme byli třeba na Kypru a tentokrát bychom chtěli vyzkoušet a nechat se i ubytovat v Chorvatsku... :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du...

Pivo: Průvodce pivními styly aneb o si dát k pití příště – něco jako recenze

Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit  s rozmanitým světem piva. Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.    V úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří, skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní kulturou, tzn. Velká Británie , Irsko, Německo , USA a Belgie .    Nahlédneme tedy mezi stránky…   Vlevo máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě, obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky n...

Návštěva Belgie aneb sražená národní hrdost

   Není tomu tak dávno, co jsem se zapletla s Belgičanem, a proto bylo nevyhnutelné, že navštívím i jeho zemi. Mimo přírody, pralinek a vaflí jsem také chtěla samozřejmě vědět, jaké tam mají pivo. Netušila jsem však, že mi to převrátí naruby mé dosavadní hodnoty.    V Čechách je většina zvyklá, že pívem se myslí „prostě pívo“ a do půllitru. Oslavenci do tupláku, dámy do třetinky. Když jsem poprvé uviděla belgické třetinkové flaštičky, moje první reakce byla:“Jé, to je roztomilé.“ Hlavně dělat machry a dělat si z ostatních srandu, že málo vydržej. Jak rychle jsem se překvapila po první ochutnávce. Díky bohu to bylo doma. Mým prvním kouskem byl GuldenDraak s 10,5 % alkoholu. Však to je jenom ve třetince, pohoda. Ne. Stále jsem však pila rychleji, než můj parťák, abych jako ukázala, jak se to dělá u nás a smála jsem se mu, jak je pomalej. Nic víc není třeba říkat, usnula jsem jako mimino, akorát s tím rozdílem, že mi bylo dvaadvacet.    Nejbližším...