Přeskočit na hlavní obsah

Výlet do Bambergu I

Cesta za pivem do Bambergu a blízkého okolí - DEN PRVNÍ

Skupina pivních nadšenců z Hradce Králové a Prahy se 1. května vydala na již svou třetí návštěvu regionu zaslíbenému malým pivovarům. Do německých Frank v Bambergu a okolí. Ale poprvé jsem měl tu čest se této pánské jízdy zůčastnit i já.

Jedno auto vyrazilo 1. května v 6 hodin ráno z Hradce Králové, to druhé ve stejnou dobu z Prahy. Celkem 11 lidí.

Cesta z Hradce začala poměrně zostra, protože Jarda Kraus hned za Hradcem vytáhl Zabijáka z Nuslí. Tahle 17° byla ke snídani fakt dobrá a výlet jsme si mohli užívat od prvního kilometru. V Praze jsme nabrali Honzu Šuráně a uháněli na Plzeň do Červeného Hrádku, kde si vaří pivo Pepa Krýsl v Joe's Garage (1).

Pepa nám ukázal svůj minipivovárek a dal ochutnat 2 ze svých specialit. Fakt lahůdka.

A po asi hodinové zastávce jsme už mohli uhánět dál přes Rozvadov, kolem Norimberku do vyhlížených Frank. Cestu nám krátilo zejména vyprávění Pepy Krýsla, který vypráví nejen rád, ale i zajímavě a pro nás – pivní laiky, to bylo velmi poučné.

První zastávkou bylo městečko Mönchsambach s pivovarem Zehendner (2).

Protože bylo prvního května, v pivovaře probíhala májová veselice v plném proudu.

1. května je čas májových bocků - tedy silných speciálních piv. A tak jsme ten místní bock hned vyzkoušeli z typických kameninových krýglů. Pivko to bylo moc dobré, zvláště po dlouhé cestě. Někteří z nás vyzkoušeli i weizen a lager a taky jim chutnal.

Další zastávkou byla jen několik kilometrů vzdálená vesnice Burgebrach s pivovarem Schwan (3).

Pivovar byl sice zavřený, ale jejich sklep kousek nad vesnicí fungoval dokonale. Aspoň jsme se při procházce trochu protáhli.

Pivovar Schwan vaří pouze jeden druh piva - lager, takže volba byla jednoduchá. A posezení bylo stylové pod javory a opět s tradičními kameninovými krýgly.


A protože hned pod Schwanen Keller byla zahrádka se točeným pivem pivovaru Kundmüller z Weiheru (4), které již někteří účastníci minulých výprav znali a tentokrát jsme se měli Weiheru vyhnout, nebylo jiné volby než ochutnat pivo i z tohoto pivovaru. Ležák byl opět výborný a osvěžující a já jsem vyzkoušel i jemný rauchbier.

Další zastávkou bylo městečko Grasmannsdorf a pivovar Kaiser (5).


Na výběr byl lager a weizen. Takže jsem ten den poprvé zvolil weizen a dobře jsem udělal. Příjemná ovocná vůně i chuť osvěžila chuťové pohárky a vyzývala k dalšímu napití. Protože už bylo pozdní odpoledne a kvůli pivu jsme zatím na jídlo ani nepomysleli, rozhodli jsme vyzkoušet speciality místní kuchyně. Nabídka byla velmi tradiční – několik variací na bílé opečené klobásy s kysaným bílým zelím a několik variací na vepřovou pečeni s knedlíkem a červeným zelím.


Po jídle jsem našel sládka a požádal ho, jestli by nám pivovar neukázal. Nedalo to velké přemlouvání a mohli jsme se jít podávat, jak se vaří pivo v malém venkovském pivovárku s výstavem asi 1000 hl za rok.






Předposlední zastávkou byl opět malý vesnický pivovárek Büttner (6) v Untergreuthu. Na dvoře pivovaru pomalu doznívala májová veselice, sousedé se trousili domů a my jsme mohli ochutnat místní ležák.

Nebylo těžké najít majitele, protože ten stál u čepu a točil a točil...na naši žádost o možnost prohlídky pivovaru zareagoval trochu rozpačitě, ale souhlasil a pustil nás dovnitř. Protože za sebe u výčepu ale neměl náhradu, museli jsme se obejít bez výkladu. Pivovárek jsme si prošli odshora už domů a měli možnost znovu vidět jeden z desítek venkovských pivovarů.













To už se pomalu setmělo a byl čas na odjezd do Bambegu. A protože se nám ještě spát nechtělo, navštívili jsme ještě jeden restaurační pivovar - Greifenklau (7). Pivko jsme pili na zahrádce, přikusovali bavorské klobásy a skvěle se bavili.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Proč není Trautenberk v PivoŇce

   V Malé Úpě, v místě známém spíše jako Pomezní boudy na česko-polském pomezí, vznikl v roce 2015 v bývalé Tippeltově boudě minipivovar Trautenberk s pivovarskou restaurací. Jde o projekt pražského developera Martina Kulíka, který stojí třeba za úspěšným minipivovarem v pražské Hostivaři.    Trautenberk má pravidelně navařeny 4-5 druhů piv (spodně i svrchně kvašené). Kromě pivovarské hospody můžete jejich piva potkat i na několika krkonošských boudách. Mimo Krkonoše se pivo točí v několika vybraných hospodách spíše ve větších městech.    Boudy a hospody, kde se Trautenberk točí, nejsou vybrané náhodně. Jsou akcionáři pivovaru a na rozjezd pivovaru přispěly zakoupením akcií. Je to pro ně sice trochu dvousečná zbraň, ale proč ne. Autor projektu tak získal několik výhod - dokázal pivovar postavit z části za cizí peníze a zavázal si akcionáře k odběru piva. Vždyť by byli sami proti sobě, kdyby neodebírali pivo z pivovaru, jehož akcie vlastní. Akcie ale nejsou veřejně obchodovatelné, t

Berlin Beer Festival 2013

Rozhodnutí vyrazit do Berlína na Berlin Beer Festival 2013 bylo impulzivní. Týden předem jsem zamluvil hostel a už nešlo couvnout. V pátek 2.8. nás naskákalo pět do auta a vyrazili jsem na severozápad. V Berlíně jsme byli za chvilku. Hostel byl hned vedle třídy Karl Marx Allee, na které se berlínský pivní festival konal. Už na první pohled bylo jasné, že příležitostí k ochutnání bude fakt hodně. Koupili jsme si festivalový degustační krýgl 0,2l s logem festivalu a mohli vyrazit do víru dění. Karl Marx Allee je dlouhý a široký bulvár, na jehož levé straně se tísnili stánky jednotlivých pivovarů spolu s jejich pivními zahrádkami. Pivovary byly tématicky rozdělené na několik částí. Své zastoupení měly bavorské  a francké pivovary, anhaltské a saské pivovary, berlínské a brandenburské pivovary a další německé regiony. Kromě toho měly i svůj prostor i pivovary české, belgické a polské. V menší míře šlo ochutnat i piva z Velké Británie a USA . Tématické stánky s pivy z celého

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du