Cesta za pivem do Bambergu a blízkého okolí - DEN PRVNÍ
Skupina pivních nadšenců z Hradce Králové a Prahy se 1. května vydala na již svou třetí návštěvu regionu zaslíbenému malým pivovarům. Do německých Frank v Bambergu a okolí. Ale poprvé jsem měl tu čest se této pánské jízdy zůčastnit i já.
Jedno auto vyrazilo 1. května v 6 hodin ráno z Hradce Králové, to druhé ve stejnou dobu z Prahy. Celkem 11 lidí.
Cesta z Hradce začala poměrně zostra, protože Jarda Kraus hned za Hradcem vytáhl Zabijáka z Nuslí. Tahle 17° byla ke snídani fakt dobrá a výlet jsme si mohli užívat od prvního kilometru. V Praze jsme nabrali Honzu Šuráně a uháněli na Plzeň do Červeného Hrádku, kde si vaří pivo Pepa Krýsl v Joe's Garage (1).
Pepa nám ukázal svůj minipivovárek a dal ochutnat 2 ze svých specialit. Fakt lahůdka.
A po asi hodinové zastávce jsme už mohli uhánět dál přes Rozvadov, kolem Norimberku do vyhlížených Frank. Cestu nám krátilo zejména vyprávění Pepy Krýsla, který vypráví nejen rád, ale i zajímavě a pro nás – pivní laiky, to bylo velmi poučné.
První zastávkou bylo městečko Mönchsambach s pivovarem Zehendner (2).
Protože bylo prvního května, v pivovaře probíhala májová veselice v plném proudu.
1. května je čas májových bocků - tedy silných speciálních piv. A tak jsme ten místní bock hned vyzkoušeli z typických kameninových krýglů. Pivko to bylo moc dobré, zvláště po dlouhé cestě. Někteří z nás vyzkoušeli i weizen a lager a taky jim chutnal.
Další zastávkou byla jen několik kilometrů vzdálená vesnice Burgebrach s pivovarem Schwan (3).
Pivovar byl sice zavřený, ale jejich sklep kousek nad vesnicí fungoval dokonale. Aspoň jsme se při procházce trochu protáhli.
Pivovar Schwan vaří pouze jeden druh piva - lager, takže volba byla jednoduchá. A posezení bylo stylové pod javory a opět s tradičními kameninovými krýgly.
Další zastávkou bylo městečko Grasmannsdorf a pivovar Kaiser (5).
Na výběr byl lager a weizen. Takže jsem ten den poprvé zvolil weizen a dobře jsem udělal. Příjemná ovocná vůně i chuť osvěžila chuťové pohárky a vyzývala k dalšímu napití. Protože už bylo pozdní odpoledne a kvůli pivu jsme zatím na jídlo ani nepomysleli, rozhodli jsme vyzkoušet speciality místní kuchyně. Nabídka byla velmi tradiční – několik variací na bílé opečené klobásy s kysaným bílým zelím a několik variací na vepřovou pečeni s knedlíkem a červeným zelím.
Po jídle jsem našel sládka a požádal ho, jestli by nám pivovar neukázal. Nedalo to velké přemlouvání a mohli jsme se jít podávat, jak se vaří pivo v malém venkovském pivovárku s výstavem asi 1000 hl za rok.
Předposlední zastávkou byl opět malý vesnický pivovárek Büttner (6) v Untergreuthu. Na dvoře pivovaru pomalu doznívala májová veselice, sousedé se trousili domů a my jsme mohli ochutnat místní ležák.
Nebylo těžké najít majitele, protože ten stál u čepu a točil a točil...na naši žádost o možnost prohlídky pivovaru zareagoval trochu rozpačitě, ale souhlasil a pustil nás dovnitř. Protože za sebe u výčepu ale neměl náhradu, museli jsme se obejít bez výkladu. Pivovárek jsme si prošli odshora už domů a měli možnost znovu vidět jeden z desítek venkovských pivovarů.
To už se pomalu setmělo a byl čas na odjezd do Bambegu. A protože se nám ještě spát nechtělo, navštívili jsme ještě jeden restaurační pivovar - Greifenklau (7). Pivko jsme pili na zahrádce, přikusovali bavorské klobásy a skvěle se bavili.
Komentáře