Přeskočit na hlavní obsah

Výlet do Bambergu II

Cesta za pivem do Bambergu a blízkého okolí - DEN DRUHÝ

Druhý den jsme nejdříve vyrazili na menší nákup do klasického německého getraenke marktu. Nabídka každého z nich je vždy velmi široká a zahrnuje pestrý výběr piv z blízkého i dalekého okolí a tak si každý nakoupil dodstatečné množství vzorků na domácí degustaci toho, co jsme nesthli na čepu.

A pak už jsme zamířili za město do městečka Eggolsheim do pivovaru Schwarzes Kreuz (8) s výstavem 600 hl ročně.
Výčep byl opuštěný, pouze jeden starší chlapík si tam četl noviny. Brzy se ale ukázalo, že nejen obsluhuje, ale jeho rodině pivovar patří a rád nám ukázal pivovar v zadním traktu s opravdovou raritou. Pecí na uhlí, kterou se v pivovaru přitápí.

Pivovar vaří pouze jeden druh piva. To pivo ale bylo tak dobré, že si Jarda Kraus i Petr Hošek koupili každý 30l sud. A nebyl to žádný moderní KEG, ale klasický sud, který je nutné narazit ze strany dřevěným kohoutem.
Další zastávkou byl pivovar Witzgall (9) v Schlammersdorfu. Zase jen jeden druh piva a zase nám v krásném, slunečném dni chutnalo.

Zvláštností, kterou jsem viděl na vlastní oči poprvé bylo, že některým štamgastům hospodský pivo ohříval ohříváčkem.
Opět jsme měli možnost si pivovar projít a prohlédnout.
Třetí zastávkou tohoto dne byl relativně velký pivovar Kraus (9) v Hirschaidu. Někteří z výpravy už v tomhle pivovaru byli vloni. Protože bylo poledne, tak jsme si kromě piva dali i něco k snědku. Zase šlo o místní speciality - různé pečeně se zelím a knedlíkem....
Na čepu byly tři piva. Já jsem si dal rauch a weizen.

Posledním venkovským pivovarem tohoto dne byl Loewenbraeu (10) Buttenheim.
Pivko dobré a tentokrát v echt bavorských krýglech.
A zpět do města. Kolem 15.00 jsme dorazili do města a zamířili přímo do jámy lvové - do bamberské hospody pivovaru Schlenkerla (11), který je známý svým Rauchbier. Jde o opravdovou lahůdku a specialitu, která je typická pro Bamberk a okolí.
Bohužel je tahle taverna cílem všech turistických výprav mířících do Bambergu, takže jsme dali dvě pivka a uháněli pryč. A to do pivovaru Klosterbraeu (12) v samém centru města. Už se asi budu opakovat, ale pivko výborné. Dal jsem si bock - fakt hutný a silný a pak jeden lager na žízeň.
Posledním navštíveným pivovarem byl pivovar Mahr's Braeu. V nabídce bylo snad 5 piv. Já jsem se nejvíce těšil na ungespundet, o kterém jsem hodně slyšel. Tohle pivo zraje v ležáckých tancích pod mnohem menším tlakem, než je obvyklé. Skoro by se dalo říct, že to je originální větrák...ale výborný!!

A tímhle pivkem jsem skončil druhý den putování po bamberských pivovarech a okolí.


Komentáře

Sapik píše…
Tak to Bambergu se chceme také hrozně moc podívat!!! To je ale náhoda! :) Chtěla jsem se ale zeptat na takovou malinkou otázku... My tedy nevíme, jak to tam všechno přesně je, ale nevíte, zda tam stačí jen takové ty obyčejné antigenní samotesty co si uděláte doma? Díky moc za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Proč není Trautenberk v PivoŇce

   V Malé Úpě, v místě známém spíše jako Pomezní boudy na česko-polském pomezí, vznikl v roce 2015 v bývalé Tippeltově boudě minipivovar Trautenberk s pivovarskou restaurací. Jde o projekt pražského developera Martina Kulíka, který stojí třeba za úspěšným minipivovarem v pražské Hostivaři.    Trautenberk má pravidelně navařeny 4-5 druhů piv (spodně i svrchně kvašené). Kromě pivovarské hospody můžete jejich piva potkat i na několika krkonošských boudách. Mimo Krkonoše se pivo točí v několika vybraných hospodách spíše ve větších městech.    Boudy a hospody, kde se Trautenberk točí, nejsou vybrané náhodně. Jsou akcionáři pivovaru a na rozjezd pivovaru přispěly zakoupením akcií. Je to pro ně sice trochu dvousečná zbraň, ale proč ne. Autor projektu tak získal několik výhod - dokázal pivovar postavit z části za cizí peníze a zavázal si akcionáře k odběru piva. Vždyť by byli sami proti sobě, kdyby neodebírali pivo z pivovaru, jehož akcie vlastní. Akcie ale nejsou veřejně obchodovatelné, t

Berlin Beer Festival 2013

Rozhodnutí vyrazit do Berlína na Berlin Beer Festival 2013 bylo impulzivní. Týden předem jsem zamluvil hostel a už nešlo couvnout. V pátek 2.8. nás naskákalo pět do auta a vyrazili jsem na severozápad. V Berlíně jsme byli za chvilku. Hostel byl hned vedle třídy Karl Marx Allee, na které se berlínský pivní festival konal. Už na první pohled bylo jasné, že příležitostí k ochutnání bude fakt hodně. Koupili jsme si festivalový degustační krýgl 0,2l s logem festivalu a mohli vyrazit do víru dění. Karl Marx Allee je dlouhý a široký bulvár, na jehož levé straně se tísnili stánky jednotlivých pivovarů spolu s jejich pivními zahrádkami. Pivovary byly tématicky rozdělené na několik částí. Své zastoupení měly bavorské  a francké pivovary, anhaltské a saské pivovary, berlínské a brandenburské pivovary a další německé regiony. Kromě toho měly i svůj prostor i pivovary české, belgické a polské. V menší míře šlo ochutnat i piva z Velké Británie a USA . Tématické stánky s pivy z celého

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du