Přeskočit na hlavní obsah

Výlet do Bambergu II

Cesta za pivem do Bambergu a blízkého okolí - DEN DRUHÝ

Druhý den jsme nejdříve vyrazili na menší nákup do klasického německého getraenke marktu. Nabídka každého z nich je vždy velmi široká a zahrnuje pestrý výběr piv z blízkého i dalekého okolí a tak si každý nakoupil dodstatečné množství vzorků na domácí degustaci toho, co jsme nesthli na čepu.

A pak už jsme zamířili za město do městečka Eggolsheim do pivovaru Schwarzes Kreuz (8) s výstavem 600 hl ročně.
Výčep byl opuštěný, pouze jeden starší chlapík si tam četl noviny. Brzy se ale ukázalo, že nejen obsluhuje, ale jeho rodině pivovar patří a rád nám ukázal pivovar v zadním traktu s opravdovou raritou. Pecí na uhlí, kterou se v pivovaru přitápí.

Pivovar vaří pouze jeden druh piva. To pivo ale bylo tak dobré, že si Jarda Kraus i Petr Hošek koupili každý 30l sud. A nebyl to žádný moderní KEG, ale klasický sud, který je nutné narazit ze strany dřevěným kohoutem.
Další zastávkou byl pivovar Witzgall (9) v Schlammersdorfu. Zase jen jeden druh piva a zase nám v krásném, slunečném dni chutnalo.

Zvláštností, kterou jsem viděl na vlastní oči poprvé bylo, že některým štamgastům hospodský pivo ohříval ohříváčkem.
Opět jsme měli možnost si pivovar projít a prohlédnout.
Třetí zastávkou tohoto dne byl relativně velký pivovar Kraus (9) v Hirschaidu. Někteří z výpravy už v tomhle pivovaru byli vloni. Protože bylo poledne, tak jsme si kromě piva dali i něco k snědku. Zase šlo o místní speciality - různé pečeně se zelím a knedlíkem....
Na čepu byly tři piva. Já jsem si dal rauch a weizen.

Posledním venkovským pivovarem tohoto dne byl Loewenbraeu (10) Buttenheim.
Pivko dobré a tentokrát v echt bavorských krýglech.
A zpět do města. Kolem 15.00 jsme dorazili do města a zamířili přímo do jámy lvové - do bamberské hospody pivovaru Schlenkerla (11), který je známý svým Rauchbier. Jde o opravdovou lahůdku a specialitu, která je typická pro Bamberk a okolí.
Bohužel je tahle taverna cílem všech turistických výprav mířících do Bambergu, takže jsme dali dvě pivka a uháněli pryč. A to do pivovaru Klosterbraeu (12) v samém centru města. Už se asi budu opakovat, ale pivko výborné. Dal jsem si bock - fakt hutný a silný a pak jeden lager na žízeň.
Posledním navštíveným pivovarem byl pivovar Mahr's Braeu. V nabídce bylo snad 5 piv. Já jsem se nejvíce těšil na ungespundet, o kterém jsem hodně slyšel. Tohle pivo zraje v ležáckých tancích pod mnohem menším tlakem, než je obvyklé. Skoro by se dalo říct, že to je originální větrák...ale výborný!!

A tímhle pivkem jsem skončil druhý den putování po bamberských pivovarech a okolí.


Komentáře

Sapik píše…
Tak to Bambergu se chceme také hrozně moc podívat!!! To je ale náhoda! :) Chtěla jsem se ale zeptat na takovou malinkou otázku... My tedy nevíme, jak to tam všechno přesně je, ale nevíte, zda tam stačí jen takové ty obyčejné antigenní samotesty co si uděláte doma? Díky moc za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du...

Pivo: Průvodce pivními styly aneb o si dát k pití příště – něco jako recenze

Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit  s rozmanitým světem piva. Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.    V úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří, skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní kulturou, tzn. Velká Británie , Irsko, Německo , USA a Belgie .    Nahlédneme tedy mezi stránky…   Vlevo máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě, obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky n...

Návštěva Belgie aneb sražená národní hrdost

   Není tomu tak dávno, co jsem se zapletla s Belgičanem, a proto bylo nevyhnutelné, že navštívím i jeho zemi. Mimo přírody, pralinek a vaflí jsem také chtěla samozřejmě vědět, jaké tam mají pivo. Netušila jsem však, že mi to převrátí naruby mé dosavadní hodnoty.    V Čechách je většina zvyklá, že pívem se myslí „prostě pívo“ a do půllitru. Oslavenci do tupláku, dámy do třetinky. Když jsem poprvé uviděla belgické třetinkové flaštičky, moje první reakce byla:“Jé, to je roztomilé.“ Hlavně dělat machry a dělat si z ostatních srandu, že málo vydržej. Jak rychle jsem se překvapila po první ochutnávce. Díky bohu to bylo doma. Mým prvním kouskem byl GuldenDraak s 10,5 % alkoholu. Však to je jenom ve třetince, pohoda. Ne. Stále jsem však pila rychleji, než můj parťák, abych jako ukázala, jak se to dělá u nás a smála jsem se mu, jak je pomalej. Nic víc není třeba říkat, usnula jsem jako mimino, akorát s tím rozdílem, že mi bylo dvaadvacet.    Nejbližším...