Přeskočit na hlavní obsah

Pivo: Průvodce pivními styly aneb o si dát k pití příště – něco jako recenze


Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit 
s rozmanitým světem piva. Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.

   V úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří, skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní kulturou, tzn. Velká Británie, Irsko, Německo, USA a Belgie.

   Nahlédneme tedy mezi stránky…



  Vlevo máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě, obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky na vyzkoušení.
  Na pravé straně na nás vykouknou pivní grafy v originálním stylu atomové struktury. V první "elektronové vrstvě" s modrými symboly se dozvíme zajímavosti o daném pivní stylu. Žluté symboly představují jména důležitých pivovarů. A nakonec fialové prozradí, jaké chutě máte očekávat. Na úplný závěr se můžete těšit na nejvhodnější kombinace s jídlem pro ten správný požitek.

  Kniha nabízí více než dvě stě stran vyčerpávajících informací o pivu, které čtenáři zaručí značné rozšíření znalostí a dokáže ho dobře navést a přesvědčit, na jaké pivo má vlastně chuť. Možná se divíte, proč nebyla zmíněna Česká republika – o knize, která se jí zabývá, třeba zase někdy příště.



Z anglického originálu The Beer Select-O-Pedia od Michaela Larsona do češtiny přeložil Petr Husseini.

Katka Rodrová
Beer Geek :-)

Komentáře

Elf píše…
Vyčerpávající kniha opravdu je, ale v tom smyslu, že je plná faktických chyb, které jsou umocněné naprosto zoufalým překladem. Doporučovat tuto knihu komukoliv není dobrý nápad, protože se tím mezi milovníky zajímavých piv dostanou mylné informace, které budou šířit dál.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du

Pivní ambasáda v Pardubicích

   Myšlenku otevřít pivní bar, kde bych nabízel piva z malých pivovarů,  jsem v sobě nosil dlouho. Připadlo mi to jako logické pokračování mého hlavního projektu - pivotéky PivoŇka . Sám jsem si do toho ale netroufal. Hlavně proto, že jsem se bál, že na to, abych mohl bar provozovat pořádně, nebudu mít dost času. Domluvil jsem se tedy s kamarádem, který už hospodu má, že do toho půjdeme spolu.    Skoro rok jsme více či méně intenzivně hledali místo, kde by se pivní bar dal otevřít. Viděli jsme snad třicet různých prostor. Něco se nám líbilo víc, něco míň, ale stále to jaksi nebylo ono. Až v květnu 2015 se na nás usmálo štěstí a objevili jsme inzerát právě uzavírané vinárny. V Pardubicích ve Smilové ulici, blízko centra, celkem dobré parkování pro nás i dodavatele. A moc pěkný prostor pro skladování sudů. To pro nás bylo důležité, protože chceme nabízet kvalitně ošetřené pivo skladované v odpovídajících podmínkách.    A do měsíce jsme tam už pivo točili. Vše šlo jako na drátkách: vymy

OZZOBÍR

Novinkou pardubického pivovaru je OZZOBÍR . Je to jedenáctka se trochu změněnou recepturou, než jak se vaří Pernštějn. Je to hořké pivo.