Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit
s rozmanitým světem piva.
Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o
to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním
stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.
V
úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří,
skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už
najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž
jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní
kulturou, tzn. Velká Británie, Irsko, Německo, USA a Belgie.
Nahlédneme
tedy mezi stránky…
Vlevo
máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě,
obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje
veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak
květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě
záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky na
vyzkoušení.
Na pravé straně na nás vykouknou pivní grafy v originálním
stylu atomové struktury. V první "elektronové vrstvě" s modrými symboly se dozvíme zajímavosti o daném pivní
stylu. Žluté symboly představují jména důležitých pivovarů.
A nakonec fialové prozradí, jaké chutě máte očekávat. Na úplný
závěr se můžete těšit na nejvhodnější kombinace s jídlem
pro ten správný požitek.
Kniha
nabízí více než dvě stě stran vyčerpávajících informací o
pivu, které čtenáři zaručí značné rozšíření znalostí a
dokáže ho dobře navést a přesvědčit, na jaké pivo má vlastně
chuť. Možná se divíte, proč nebyla zmíněna Česká republika –
o knize, která se jí zabývá, třeba zase někdy příště.
Z anglického originálu The Beer Select-O-Pedia od Michaela Larsona do češtiny přeložil Petr Husseini.
Katka Rodrová
Beer Geek :-)
Komentáře