Přeskočit na hlavní obsah

Nové minipivovary

Je zajímavé sledovat, jak vznikají nové minipivovary. Jeden za druhým. Sběratelé pivních suvenýrů jsou z toho nešťastní, protože sotva stačí registrovat vznik dalších a dalších příležitostí k rozšíření svých sbírek.

I já jsem rád za nové minipivovary. A když vidím, že od první chvíle mají vyprodanou celou produkci, tak mě to těší. 

Majitele minipivovarů bych rozdělil do dvou skupin. 
První skupinu tvoří lidé, kteří výstavbu pivovaru berou jako investiční příležitost. Koupí a zrekonstruují hospodu nebo restauraci, nechají si postavit pivovar na klíč, najmou sládka a další personál a vaří co to dá...když je kapacita naplněná, koupí další tanky, silnější chladič, větší varnu a kola se točí.

Druhou skupinu tvoří lidé, kteří se o pivo dlouhodobě zajímají. Vlastními silami si pivovar více či méně sami  postavili a taky ho sami provozují. I když mají zkušenost s vařením piva a vědí, jak časově to je náročné, zájem o jejich výrobky předčil očekávání a z pěkného koníčka se stala tvrdá řehole. Často si totiž nechali i svá zaměstnání, takže jedou na dvousměnný provoz.

Boom minipivovarů se netýká jen České republiky. Stejný boom zažívá i Německo, severní Itálie, ale hlavě USA

Situaci ve Spojených státech bych přirovnal ke stavu pivovarnictví v 90. letech minulého století v ČR. Několik málo pivovarnických skupin ovládalo prakticky celý trh, které neprováděly žádné velké inovace, společně si nijak významně nekonkurovaly a žily ve vzájemné symbióze. Prostě nuda a šeď.

Tento stav vedl k výše uvedenému rozkvětu minipivovarnictví neboli craft breweries.

Dej bůh štěstí


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pivo: Průvodce pivními styly aneb o si dát k pití příště – něco jako recenze

Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit  s rozmanitým světem piva. Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.    V úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří, skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní kulturou, tzn. Velká Británie , Irsko, Německo , USA a Belgie .    Nahlédneme tedy mezi stránky…   Vlevo máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě, obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky n...

Pivní ambasáda v Pardubicích

   Myšlenku otevřít pivní bar, kde bych nabízel piva z malých pivovarů,  jsem v sobě nosil dlouho. Připadlo mi to jako logické pokračování mého hlavního projektu - pivotéky PivoŇka . Sám jsem si do toho ale netroufal. Hlavně proto, že jsem se bál, že na to, abych mohl bar provozovat pořádně, nebudu mít dost času. Domluvil jsem se tedy s kamarádem, který už hospodu má, že do toho půjdeme spolu.    Skoro rok jsme více či méně intenzivně hledali místo, kde by se pivní bar dal otevřít. Viděli jsme snad třicet různých prostor. Něco se nám líbilo víc, něco míň, ale stále to jaksi nebylo ono. Až v květnu 2015 se na nás usmálo štěstí a objevili jsme inzerát právě uzavírané vinárny. V Pardubicích ve Smilové ulici, blízko centra, celkem dobré parkování pro nás i dodavatele. A moc pěkný prostor pro skladování sudů. To pro nás bylo důležité, protože chceme nabízet kvalitně ošetřené pivo skladované v odpovídajících podmínkách.    A do měsíce jsme tam už pivo toči...

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du...