Přeskočit na hlavní obsah

Pivní festivaly v roce 2014

   Už se mi pomalu začíná plnit kalendář pivními akcemi v roce 2014. I když je k nám zima zatím mírná, stejně to na nějaké dlouhé vysedávání venku u piva není. Asi jako každý pivní fanoušek, tak se i já těším, až se teploty vyhoupnou nad 20 °C a budeme si moct dát pivko někde venku na zahrádce. A nejlepší příležitostí, jak ochutnat víc piv najednou je navštívit pivní festival nebo slavnost. V květnu a červnu už mám zaplněný prakticky každý víkend stejně jako v září. A pořadatelé se vzhledem k nedostatku termínů nebojí uspořádat pivní festival i o prázdninách. A i tyhle akce jsou návštěvnicky úspěšné. Lidé si rádi zpestří dovolenou dobrou zábavou a ještě lepším pivem.
   Koukám se na pivní festivaly ze dvou stran. Jednak jako prodejce a zástupce pivovaru (nejčastěji pivovaru Rampušák v Dobrušce) a jednak jako návštěvník. V každém případě jsem rád, když přijde hodně lidí a dobře se baví.
  V loňském a předloňském roce se vyrojilo mnoho prvních ročníků nejrůznějších pivních slavností prakticky v každé větší či menší obci. Ne všechny ale dopadly pro pořadatele úspěchem. Zažil jsem perfektní pivní slavnost v Kounově v Orlických horách, kde pivo teklo proudem a lidi se bavili až do rána a naopak pražské Kunratické pivní slavnosti, které byly totální propadák. Největší rozdíl bývá v tom, jestli pořadatelé takovou akci pořádají pro peníze nebo z čirého fandovství pro dobrou věc a zábavu. Na celkové atmosféře to pak je hodně znát. A nesejde ani na velikosti rozpočtu.
  V každém případě se nejvíce těším hned na druhý květnový víkend, kdy vyrazím na Festiwal Dobrego Piwa do polské Wroclawi. Byl jsem na všech 4 ročnících a každý rok je tahle akce lepší a lepší. Tolik pivních stylů se v Čechách nikde nenajde. A to nemluvím o setkání domovarníků, kteří zdarma nabízí vzorky svých výtvorů k ochutnání. Tenhle zážitek je nepřenositelný. To se musí zažít.
  V Čechách se ještě před prázdninami těším do Ústí nad Labem a do Litoměřic, kde panuje přátelská atmosféra a lidi se náramně baví. Na podzim pak pojedu do Brna na Náměstí Svobody do Ostravy na Svatováclavské pivní slavnosti u zámku Zábřeh.
  Nemůžu zapomenout na Královehradecké pivní slavnosti, které má PivoŇka tu čest prolupořádat.
  Tak ať nám i letos chutná!!

www.jdeopivo.cz

Komentáře

Martin Bauman píše…
Co takhle být konkrétnější, ať si můžu poznamenat termíny do diáře? :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Proč není Trautenberk v PivoŇce

   V Malé Úpě, v místě známém spíše jako Pomezní boudy na česko-polském pomezí, vznikl v roce 2015 v bývalé Tippeltově boudě minipivovar Trautenberk s pivovarskou restaurací. Jde o projekt pražského developera Martina Kulíka, který stojí třeba za úspěšným minipivovarem v pražské Hostivaři.    Trautenberk má pravidelně navařeny 4-5 druhů piv (spodně i svrchně kvašené). Kromě pivovarské hospody můžete jejich piva potkat i na několika krkonošských boudách. Mimo Krkonoše se pivo točí v několika vybraných hospodách spíše ve větších městech.    Boudy a hospody, kde se Trautenberk točí, nejsou vybrané náhodně. Jsou akcionáři pivovaru a na rozjezd pivovaru přispěly zakoupením akcií. Je to pro ně sice trochu dvousečná zbraň, ale proč ne. Autor projektu tak získal několik výhod - dokázal pivovar postavit z části za cizí peníze a zavázal si akcionáře k odběru piva. Vždyť by byli sami proti sobě, kdyby neodebírali pivo z pivovaru, jehož akcie vlastní. Akcie ale nejsou veřejně obchodovatelné, t

Berlin Beer Festival 2013

Rozhodnutí vyrazit do Berlína na Berlin Beer Festival 2013 bylo impulzivní. Týden předem jsem zamluvil hostel a už nešlo couvnout. V pátek 2.8. nás naskákalo pět do auta a vyrazili jsem na severozápad. V Berlíně jsme byli za chvilku. Hostel byl hned vedle třídy Karl Marx Allee, na které se berlínský pivní festival konal. Už na první pohled bylo jasné, že příležitostí k ochutnání bude fakt hodně. Koupili jsme si festivalový degustační krýgl 0,2l s logem festivalu a mohli vyrazit do víru dění. Karl Marx Allee je dlouhý a široký bulvár, na jehož levé straně se tísnili stánky jednotlivých pivovarů spolu s jejich pivními zahrádkami. Pivovary byly tématicky rozdělené na několik částí. Své zastoupení měly bavorské  a francké pivovary, anhaltské a saské pivovary, berlínské a brandenburské pivovary a další německé regiony. Kromě toho měly i svůj prostor i pivovary české, belgické a polské. V menší míře šlo ochutnat i piva z Velké Británie a USA . Tématické stánky s pivy z celého

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du