Přeskočit na hlavní obsah

Pivní festivaly v roce 2014

   Už se mi pomalu začíná plnit kalendář pivními akcemi v roce 2014. I když je k nám zima zatím mírná, stejně to na nějaké dlouhé vysedávání venku u piva není. Asi jako každý pivní fanoušek, tak se i já těším, až se teploty vyhoupnou nad 20 °C a budeme si moct dát pivko někde venku na zahrádce. A nejlepší příležitostí, jak ochutnat víc piv najednou je navštívit pivní festival nebo slavnost. V květnu a červnu už mám zaplněný prakticky každý víkend stejně jako v září. A pořadatelé se vzhledem k nedostatku termínů nebojí uspořádat pivní festival i o prázdninách. A i tyhle akce jsou návštěvnicky úspěšné. Lidé si rádi zpestří dovolenou dobrou zábavou a ještě lepším pivem.
   Koukám se na pivní festivaly ze dvou stran. Jednak jako prodejce a zástupce pivovaru (nejčastěji pivovaru Rampušák v Dobrušce) a jednak jako návštěvník. V každém případě jsem rád, když přijde hodně lidí a dobře se baví.
  V loňském a předloňském roce se vyrojilo mnoho prvních ročníků nejrůznějších pivních slavností prakticky v každé větší či menší obci. Ne všechny ale dopadly pro pořadatele úspěchem. Zažil jsem perfektní pivní slavnost v Kounově v Orlických horách, kde pivo teklo proudem a lidi se bavili až do rána a naopak pražské Kunratické pivní slavnosti, které byly totální propadák. Největší rozdíl bývá v tom, jestli pořadatelé takovou akci pořádají pro peníze nebo z čirého fandovství pro dobrou věc a zábavu. Na celkové atmosféře to pak je hodně znát. A nesejde ani na velikosti rozpočtu.
  V každém případě se nejvíce těším hned na druhý květnový víkend, kdy vyrazím na Festiwal Dobrego Piwa do polské Wroclawi. Byl jsem na všech 4 ročnících a každý rok je tahle akce lepší a lepší. Tolik pivních stylů se v Čechách nikde nenajde. A to nemluvím o setkání domovarníků, kteří zdarma nabízí vzorky svých výtvorů k ochutnání. Tenhle zážitek je nepřenositelný. To se musí zažít.
  V Čechách se ještě před prázdninami těším do Ústí nad Labem a do Litoměřic, kde panuje přátelská atmosféra a lidi se náramně baví. Na podzim pak pojedu do Brna na Náměstí Svobody do Ostravy na Svatováclavské pivní slavnosti u zámku Zábřeh.
  Nemůžu zapomenout na Královehradecké pivní slavnosti, které má PivoŇka tu čest prolupořádat.
  Tak ať nám i letos chutná!!

www.jdeopivo.cz

Komentáře

Martin Bauman píše…
Co takhle být konkrétnější, ať si můžu poznamenat termíny do diáře? :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du...

Pivo: Průvodce pivními styly aneb o si dát k pití příště – něco jako recenze

Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit  s rozmanitým světem piva. Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.    V úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří, skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní kulturou, tzn. Velká Británie , Irsko, Německo , USA a Belgie .    Nahlédneme tedy mezi stránky…   Vlevo máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě, obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky n...

Návštěva Belgie aneb sražená národní hrdost

   Není tomu tak dávno, co jsem se zapletla s Belgičanem, a proto bylo nevyhnutelné, že navštívím i jeho zemi. Mimo přírody, pralinek a vaflí jsem také chtěla samozřejmě vědět, jaké tam mají pivo. Netušila jsem však, že mi to převrátí naruby mé dosavadní hodnoty.    V Čechách je většina zvyklá, že pívem se myslí „prostě pívo“ a do půllitru. Oslavenci do tupláku, dámy do třetinky. Když jsem poprvé uviděla belgické třetinkové flaštičky, moje první reakce byla:“Jé, to je roztomilé.“ Hlavně dělat machry a dělat si z ostatních srandu, že málo vydržej. Jak rychle jsem se překvapila po první ochutnávce. Díky bohu to bylo doma. Mým prvním kouskem byl GuldenDraak s 10,5 % alkoholu. Však to je jenom ve třetince, pohoda. Ne. Stále jsem však pila rychleji, než můj parťák, abych jako ukázala, jak se to dělá u nás a smála jsem se mu, jak je pomalej. Nic víc není třeba říkat, usnula jsem jako mimino, akorát s tím rozdílem, že mi bylo dvaadvacet.    Nejbližším...