PivoŇka uspořádala v pátek, 17.4.2009 exkurzi do pivovaru Primátor v Náchodě. Byla to první exkurze, kterou jsem uspořádal a myslím, že se docela povedla.
Po krátkém přejezdu z Hradce Králové nás u brány pivovaru přivítal obchdoní sládek p. Pavel Kořínek, který nás i pivovarem provázel.
Prohlídku jsme začli trochu od konce - ve stáčírně sudů.

Ze stáčírny jsem se dostali přímo do varny. Protože byl pátek odpoledne, všude už bylo uklizeno a čisto.
Už si nepamatuji všechny ty detaily o dekokčním způsobu vaření, ale podívaná to byla zajímavá.
Pepa Voltr, sládek minipivovaru U Hušků v Bělči nad Orlicí mohl porovnat svoji varnu s velkým průmyslovým pivovarem.
Pan Kořínek nám ukázal suroviny, ze kterých se vaří náchodské pivo. Protože se vaří 11 druhů piv, je počet ingrediencí velmi široký. Voda je do Náchoda přiváděna z podzemního jezera pod Teplicko-adršbašskými skalami.
A tady pivo odpočívá - nádhera, prostě nádhera. Někteří účastníci, včetně mě, se na radu pana Kořínka odvážili ochutnat hnedý povlak na jinak krásně bílé pěně. Je to hořčina, která se uvolňuje z chmelového extraktu. A řeknu Vám, neměl jsem to dělat...uf. Něco tak hořkého jsem ještě nezažil.
Potom jsme ještě viděli ležácké tanky a stáčecí linku pro plnění lahví. A mohli jít ochutnat tu dobrotu, jejíž proces výroby jsme měli možnost vidět.
Na čepu byl ležák 12°, wiezen - pšeničné pivo a irský stout. Ostatní vyráběná piva jsme mohli ochutnat v jejich lahvové podobě. Hodina a půl, kterou jsme na ochutnávku měli uběhla jako voda. Někteří žíznivci si ještě nakoupili lahváče na cestu domů a museli jsme se rozloučit.
Tak dej bůh štěstí a naviděnou při návštěvě dalšího pivovaru.
Po krátkém přejezdu z Hradce Králové nás u brány pivovaru přivítal obchdoní sládek p. Pavel Kořínek, který nás i pivovarem provázel.
Prohlídku jsme začli trochu od konce - ve stáčírně sudů.

Ze stáčírny jsem se dostali přímo do varny. Protože byl pátek odpoledne, všude už bylo uklizeno a čisto.
Už si nepamatuji všechny ty detaily o dekokčním způsobu vaření, ale podívaná to byla zajímavá.
Pan Kořínek nám ukázal suroviny, ze kterých se vaří náchodské pivo. Protože se vaří 11 druhů piv, je počet ingrediencí velmi široký. Voda je do Náchoda přiváděna z podzemního jezera pod Teplicko-adršbašskými skalami.
A tady pivo odpočívá - nádhera, prostě nádhera. Někteří účastníci, včetně mě, se na radu pana Kořínka odvážili ochutnat hnedý povlak na jinak krásně bílé pěně. Je to hořčina, která se uvolňuje z chmelového extraktu. A řeknu Vám, neměl jsem to dělat...uf. Něco tak hořkého jsem ještě nezažil.Potom jsme ještě viděli ležácké tanky a stáčecí linku pro plnění lahví. A mohli jít ochutnat tu dobrotu, jejíž proces výroby jsme měli možnost vidět.
Na čepu byl ležák 12°, wiezen - pšeničné pivo a irský stout. Ostatní vyráběná piva jsme mohli ochutnat v jejich lahvové podobě. Hodina a půl, kterou jsme na ochutnávku měli uběhla jako voda. Někteří žíznivci si ještě nakoupili lahváče na cestu domů a museli jsme se rozloučit.Tak dej bůh štěstí a naviděnou při návštěvě dalšího pivovaru.
Komentáře