Přeskočit na hlavní obsah

Exkurze do pivovaru Primátor

PivoŇka uspořádala v pátek, 17.4.2009 exkurzi do pivovaru Primátor v Náchodě. Byla to první exkurze, kterou jsem uspořádal a myslím, že se docela povedla.
Po krátkém přejezdu z Hradce Králové nás u brány pivovaru přivítal obchdoní sládek p. Pavel Kořínek, který nás i pivovarem provázel.
Prohlídku jsme začli trochu od konce - ve stáčírně sudů.


Ze stáčírny jsem se dostali přímo do varny. Protože byl pátek odpoledne, všude už bylo uklizeno a čisto. Už si nepamatuji všechny ty detaily o dekokčním způsobu vaření, ale podívaná to byla zajímavá.

Pepa Voltr, sládek minipivovaru U Hušků v Bělči nad Orlicí mohl porovnat svoji varnu s velkým průmyslovým pivovarem.

Pan Kořínek nám ukázal suroviny, ze kterých se vaří náchodské pivo. Protože se vaří 11 druhů piv, je počet ingrediencí velmi široký. Voda je do Náchoda přiváděna z podzemního jezera pod Teplicko-adršbašskými skalami.

A tady pivo odpočívá - nádhera, prostě nádhera. Někteří účastníci, včetně mě, se na radu pana Kořínka odvážili ochutnat hnedý povlak na jinak krásně bílé pěně. Je to hořčina, která se uvolňuje z chmelového extraktu. A řeknu Vám, neměl jsem to dělat...uf. Něco tak hořkého jsem ještě nezažil.
Potom jsme ještě viděli ležácké tanky a stáčecí linku pro plnění lahví. A mohli jít ochutnat tu dobrotu, jejíž proces výroby jsme měli možnost vidět.

Na čepu byl ležák 12°, wiezen - pšeničné pivo a irský stout. Ostatní vyráběná piva jsme mohli ochutnat v jejich lahvové podobě. Hodina a půl, kterou jsme na ochutnávku měli uběhla jako voda. Někteří žíznivci si ještě nakoupili lahváče na cestu domů a museli jsme se rozloučit.

Tak dej bůh štěstí a naviděnou při návštěvě dalšího pivovaru.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Proč není Trautenberk v PivoŇce

   V Malé Úpě, v místě známém spíše jako Pomezní boudy na česko-polském pomezí, vznikl v roce 2015 v bývalé Tippeltově boudě minipivovar Trautenberk s pivovarskou restaurací. Jde o projekt pražského developera Martina Kulíka, který stojí třeba za úspěšným minipivovarem v pražské Hostivaři.    Trautenberk má pravidelně navařeny 4-5 druhů piv (spodně i svrchně kvašené). Kromě pivovarské hospody můžete jejich piva potkat i na několika krkonošských boudách. Mimo Krkonoše se pivo točí v několika vybraných hospodách spíše ve větších městech.    Boudy a hospody, kde se Trautenberk točí, nejsou vybrané náhodně. Jsou akcionáři pivovaru a na rozjezd pivovaru přispěly zakoupením akcií. Je to pro ně sice trochu dvousečná zbraň, ale proč ne. Autor projektu tak získal několik výhod - dokázal pivovar postavit z části za cizí peníze a zavázal si akcionáře k odběru piva. Vždyť by byli sami proti sobě, kdyby neodebírali pivo z pivovaru, jehož akcie vlastní. Akcie ale nejsou veřejně obchodovatelné, t

Berlin Beer Festival 2013

Rozhodnutí vyrazit do Berlína na Berlin Beer Festival 2013 bylo impulzivní. Týden předem jsem zamluvil hostel a už nešlo couvnout. V pátek 2.8. nás naskákalo pět do auta a vyrazili jsem na severozápad. V Berlíně jsme byli za chvilku. Hostel byl hned vedle třídy Karl Marx Allee, na které se berlínský pivní festival konal. Už na první pohled bylo jasné, že příležitostí k ochutnání bude fakt hodně. Koupili jsme si festivalový degustační krýgl 0,2l s logem festivalu a mohli vyrazit do víru dění. Karl Marx Allee je dlouhý a široký bulvár, na jehož levé straně se tísnili stánky jednotlivých pivovarů spolu s jejich pivními zahrádkami. Pivovary byly tématicky rozdělené na několik částí. Své zastoupení měly bavorské  a francké pivovary, anhaltské a saské pivovary, berlínské a brandenburské pivovary a další německé regiony. Kromě toho měly i svůj prostor i pivovary české, belgické a polské. V menší míře šlo ochutnat i piva z Velké Británie a USA . Tématické stánky s pivy z celého

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du