PivoŇka uspořádala v pátek, 17.4.2009 exkurzi do pivovaru Primátor v Náchodě. Byla to první exkurze, kterou jsem uspořádal a myslím, že se docela povedla.
Po krátkém přejezdu z Hradce Králové nás u brány pivovaru přivítal obchdoní sládek p. Pavel Kořínek, který nás i pivovarem provázel.
Prohlídku jsme začli trochu od konce - ve stáčírně sudů.

Ze stáčírny jsem se dostali přímo do varny. Protože byl pátek odpoledne, všude už bylo uklizeno a čisto.
Už si nepamatuji všechny ty detaily o dekokčním způsobu vaření, ale podívaná to byla zajímavá.
Pepa Voltr, sládek minipivovaru U Hušků v Bělči nad Orlicí mohl porovnat svoji varnu s velkým průmyslovým pivovarem.
Pan Kořínek nám ukázal suroviny, ze kterých se vaří náchodské pivo. Protože se vaří 11 druhů piv, je počet ingrediencí velmi široký. Voda je do Náchoda přiváděna z podzemního jezera pod Teplicko-adršbašskými skalami.
A tady pivo odpočívá - nádhera, prostě nádhera. Někteří účastníci, včetně mě, se na radu pana Kořínka odvážili ochutnat hnedý povlak na jinak krásně bílé pěně. Je to hořčina, která se uvolňuje z chmelového extraktu. A řeknu Vám, neměl jsem to dělat...uf. Něco tak hořkého jsem ještě nezažil.
Potom jsme ještě viděli ležácké tanky a stáčecí linku pro plnění lahví. A mohli jít ochutnat tu dobrotu, jejíž proces výroby jsme měli možnost vidět.
Na čepu byl ležák 12°, wiezen - pšeničné pivo a irský stout. Ostatní vyráběná piva jsme mohli ochutnat v jejich lahvové podobě. Hodina a půl, kterou jsme na ochutnávku měli uběhla jako voda. Někteří žíznivci si ještě nakoupili lahváče na cestu domů a museli jsme se rozloučit.
Tak dej bůh štěstí a naviděnou při návštěvě dalšího pivovaru.
Po krátkém přejezdu z Hradce Králové nás u brány pivovaru přivítal obchdoní sládek p. Pavel Kořínek, který nás i pivovarem provázel.
Prohlídku jsme začli trochu od konce - ve stáčírně sudů.

Ze stáčírny jsem se dostali přímo do varny. Protože byl pátek odpoledne, všude už bylo uklizeno a čisto.



Potom jsme ještě viděli ležácké tanky a stáčecí linku pro plnění lahví. A mohli jít ochutnat tu dobrotu, jejíž proces výroby jsme měli možnost vidět.

Tak dej bůh štěstí a naviděnou při návštěvě dalšího pivovaru.
Komentáře