Přeskočit na hlavní obsah

Kunratické pivní slavnosti

O víkendu 20. a 21. 9. 2013 jsem se jako prodejce piva z pivovaru Rampušák z Dobrušky zúčastnil Kunratických pivní slavností v Praze. Byl to první ročník, který pořádala společnost AZ IRSTAV, s.r.o., které patří celá Kunratická tvrz, kde se festival konal.

Podle pozvánky vypadala akce sympaticky, areál Kunratické tvrze byl pro tento typ akce jako dělaný. Program pro návštěvníky vypadal lákavě. V areálu byly postaveny 2 velké stany a několik slunečníků, aby se hosté festivalu měli v případě nepřízně počasí kam schoval. 

Páteční program, který tvořilo vystoupení jediné skupiny Ambrožband, významně narušilo počasí. Na Kunratice se valil jeden černý mrak za druhým a pravidelná sprcha nedala těm několika návštěvníkům, kteří dorazili, moc prostoru ochutnat nabízená piva

Celkem se nás tam sešlo 12 prodejců piva, přičemž chlapci z K-Brewery nabízeli kolem 10 značek piva. Ostatní stánky čepovali piva z mini nebo středních pivovarů. Vzhledem k mizivé návštěvnosti jsme my, zástupci a majitelé minipivovarů, měli dostatek času si popovídat o novinkách v jednotlivým pivovarech a všichni jsme doufali, že se v sobotu počasí umoudří. 

Naštěstí druhý den Kunratických pivních slavností už nepršelo. Začátek ve 12,00 místy osvítilo i sluníčko. A lidé se pomalu začali trousit. Škoda, že program na pódiu začal až chvíli po 16,00 hod. Optimistická polední teplota vzduchu klesla ze 16 na nějakých 12 stupňů a podle toho se také lidé bavili. Zkřehle seděli na lavicích a sem tam se napili. To už jsme dávno pochopili, že tahle akce neskončí dobře a všichni jsme si přáli, abychom alespoň dotočili sudy, které jsme o den dříve narazili. K tomu ještě si pořadatelé ve vlastní režii točili Šeráka od Holby za dumpingovou cenu, aby tak ukrojili nám, kteří zaplatili nemalý peníz za pronájem prodejní plochy, i ten už beztak průhledný krajíček.

A avizované návštěvy cca 3000 lidí dorazilo max. 800 návštěvníků. Afterparty studentů z jižáku se nakonec konala úplně někde jinde, takže jsme byli rádi, že je večer a můžeme jet domů. 

Pořadatelé plánovali mít areál otevřený každý den až do půlnoci. Když ale vyjdete v září v devět večer ven, tak se prostě musíte dobře obléci. A ještě do toho pít studené pivo už vyžaduje jistou osobní statečnost.

Uspořádat v Kunratické tvrzi pivní slavnosti byl nápad jistě dobrý. Krásný prostor, kde produkce ani návštěvníci nikoho neruší si o podobný typ akcí prostě říká. Jen bych pořadatelům podobných akcí radil, aby při prvním ročníku začali spíše skromněji. Ono totiž není až takové umění pozvat pivovary, zajistit občerstvení a program. Umění je na takovouhle akci dostat lidi. Pak je teprve festival úspěšný. A web a facebook na to nestačí.

Nejlepší reklamou je totiž reference a doporučení z minulých let. A když takovéto doporučení nemáte, musíte do propagace nasypat dostatek prostředků, abyste tento handicap eliminovali.

Jestli ještě někdy nějaký další ročník Kunratických pivních slavností bude, budou muset pořadatelé hledat kompletně nové dodavatele. Ať už piva, tak občerstvení. Nikdo, kdo se zúčastnil letos, tam totiž příští rok nepřijede....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Proč není Trautenberk v PivoŇce

   V Malé Úpě, v místě známém spíše jako Pomezní boudy na česko-polském pomezí, vznikl v roce 2015 v bývalé Tippeltově boudě minipivovar Trautenberk s pivovarskou restaurací. Jde o projekt pražského developera Martina Kulíka, který stojí třeba za úspěšným minipivovarem v pražské Hostivaři.    Trautenberk má pravidelně navařeny 4-5 druhů piv (spodně i svrchně kvašené). Kromě pivovarské hospody můžete jejich piva potkat i na několika krkonošských boudách. Mimo Krkonoše se pivo točí v několika vybraných hospodách spíše ve větších městech.    Boudy a hospody, kde se Trautenberk točí, nejsou vybrané náhodně. Jsou akcionáři pivovaru a na rozjezd pivovaru přispěly zakoupením akcií. Je to pro ně sice trochu dvousečná zbraň, ale proč ne. Autor projektu tak získal několik výhod - dokázal pivovar postavit z části za cizí peníze a zavázal si akcionáře k odběru piva. Vždyť by byli sami proti sobě, kdyby neodebírali pivo z pivovaru, jehož akcie vlastní. Akcie ale nejsou veřejně obchodovatelné, t

Berlin Beer Festival 2013

Rozhodnutí vyrazit do Berlína na Berlin Beer Festival 2013 bylo impulzivní. Týden předem jsem zamluvil hostel a už nešlo couvnout. V pátek 2.8. nás naskákalo pět do auta a vyrazili jsem na severozápad. V Berlíně jsme byli za chvilku. Hostel byl hned vedle třídy Karl Marx Allee, na které se berlínský pivní festival konal. Už na první pohled bylo jasné, že příležitostí k ochutnání bude fakt hodně. Koupili jsme si festivalový degustační krýgl 0,2l s logem festivalu a mohli vyrazit do víru dění. Karl Marx Allee je dlouhý a široký bulvár, na jehož levé straně se tísnili stánky jednotlivých pivovarů spolu s jejich pivními zahrádkami. Pivovary byly tématicky rozdělené na několik částí. Své zastoupení měly bavorské  a francké pivovary, anhaltské a saské pivovary, berlínské a brandenburské pivovary a další německé regiony. Kromě toho měly i svůj prostor i pivovary české, belgické a polské. V menší míře šlo ochutnat i piva z Velké Británie a USA . Tématické stánky s pivy z celého

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du