Přeskočit na hlavní obsah

Berlin Beer Festival 2013

Rozhodnutí vyrazit do Berlína na Berlin Beer Festival 2013 bylo impulzivní. Týden předem jsem zamluvil hostel a už nešlo couvnout. V pátek 2.8. nás naskákalo pět do auta a vyrazili jsem na severozápad.

V Berlíně jsme byli za chvilku. Hostel byl hned vedle třídy Karl Marx Allee, na které se berlínský pivní festival konal. Už na první pohled bylo jasné, že příležitostí k ochutnání bude fakt hodně. Koupili jsme si festivalový degustační krýgl 0,2l s logem festivalu a mohli vyrazit do víru dění.



Karl Marx Allee je dlouhý a široký bulvár, na jehož levé straně se tísnili stánky jednotlivých pivovarů spolu s jejich pivními zahrádkami. Pivovary byly tématicky rozdělené na několik částí. Své zastoupení měly bavorské  a francké pivovary, anhaltské a saské pivovary, berlínské a brandenburské pivovary a další německé regiony. Kromě toho měly i svůj prostor i pivovary české, belgické a polské. V menší míře šlo ochutnat i piva z Velké Británie a USA. Tématické stánky s pivy z celého světa měl hamburský velkoobchod Haus der 131 Biere. 


Do víru dění jsme vstoupili v oblasti, kde se nacházely stánky z pivovarů z německých pivovarů Sasko a Anhaltsko. Nebyl to moc šťastný začátek, protože východoněmecká piva zrovna nepatří mezi moje nejoblíbenější. Lokální pivovary většinou nabízely pils a dunkel pils. Některé pivovary se pak poměrně nudnou nabídku pokoušely vylepšit nápaditostí svých stánků.


Stánek první pivní pomoci byl populární zejména mezi mužskými návštěvníky.


Naštěstí nás zachránily stánky se skotskými a belgickými pivy. Vyzkoušel jsem pivo Seven Giraffes a děvčata si vychutnala Bacchus Framboise. 
Následovalo několik stánků z výše zmíněného hamburského obchodu Haus der 131 Biere, které nabízely piva ze zemí jako je Japonsko, Mongolsko, Nepál a mnoha dalších zemí. Stánky obsluhovali lidé, kteří měli očividně kořeny mimo Evropu.

Následovaly pivovary bavorské s typickým pivním stanem, dechovkou, bílými klobásami a pravidelnými zvoláními Glass Hoch!!

Francké pivovary pak zakončily první polovinu festu. Vyzkoušel jsem několik pšeničných piv, asi dva Keller bier a jen jeden pils. Nikam jsem nespěchali, ale moc odpočívat a diskutovat nešlo, protože vás dav unášel dál a dál....Aspoň že bavoráci měli dostatek pivních setů, kde se dalo na chvilku odpočinout.

A protože bylo ještě celkem brzy, rozhodli jsme se hrdinně vypořádat i s druhou (tou větší) polovinou festivalu. 

Čekala nás poměrně nudná berlínské piva za kterými následovala piva ze Severního Porýní - Vestfálska. Pro milovníky koelsche malý ráj. 
Už se setmělo a dorazili jsme do české a polské sekce. Českou republiku reprezentovalo asi 10 pivovarů. Mezi nimi třeba vratislavický Konrád s piven Vatslav. Nabízela se výhradně filtrovaná piva. Povětšinou ležák, tmavé pivo a třeba Svijany nabízeli i malinové pivo původem z Rohozce

Polské pivovary reprezentovalo asi 6 středních pivovarů s podobně nudnou nabídkou jako u českých pivovarů. 

Trochu mi zvedl náladu až stánek s pivy z USA. Na čepu měli asi 8 různých piv a mnoho dalších nabízeli v lahvové podobě. Jména pivovarů jako např. Oskar Blues Brewery, Firestone, Epic Brewing nebo Ballast Point jsem nikdy neslyšel a rád ochutnal několik vzorků. Byly vynikající. 

A to už jsme se pomalu blížili ke konci. Minuli velké stánky Corony, San Miguel, Bitburger nebo Goesser a malé stánky s Victoria Bitter, Sibiřskou korunou, Carlsbergem a několika pivy z velkých anglických pivovarů a byli rádi, že jsme na konci. 

Festivalový leták tvrdil, že jsme na ulici dlouhé 2,2 km minuli kolem 1800 druhů piva ve stáncích 240 pivovarů z 80 zemí světa. Stánky s pivem se pravidelně střídaly i stánky s pestrým občerstvením od typických berlínských klobás a nakládaných okurek přes holandské majtesy a italskou pizzu až po maďarské langoše. Hladem ani žízní to rozhodně nikdo trpět nemusel. Spíše naopak. 

A jaký byl z celé akce můj osobní dojem? 

Bylo zajímavé to vidět, ale opakovat tenhle výlet nebudu. A to z několika důvodů...
Velký nával návštěvníků na relativně úzkém chodníku. U stánků se tvořily fronty a kolem stanů s kapelami se stezka i ucpávala. Nedalo se chvilku postát, podiskutovat s kamarády, v klidu si pivo vychutnat.
U spousty spousty stánků musel člověk složitě zjišťovat, jaká piva mají vlastně na čepu. S 
marketingem a jasným výčtem čepovaných piv si často nikdo moc hlavu nelámal. 
Mnoho stánků nabízela totožný sortiment - pils, dunkel a někdo i weizen. Piva typu ALE aby člověk pohledal. Kromě trochy belgických, UK a US....vyjma jednoho US stánku byla v nabídce naprosto tuctová piva, která jsou už i v Čechách běžně k dostání. Například stout nebo porter na festivalu prakticky chyběl.
Část vzorků byla doslova teplých - chlazení nestíhala.
Organizátor festivalu sliboval, že návštěvníci budou moci ochutnávat z festivalové sklenice 0,2l za 1,5 EUR. Mnohé pivovary to ale nerespektovaly a buď úplně odmítaly do festivalové sklenice pivo načepovat, nebo chtěly 2 EUR. To by šlo pochopit u dražších belgických, UK a US piv, ne však u východoněmeckých pivovarníků.

Ale abych nehledal jenom zápory....

K festivalovému krýglu jsme dostali přehledný plánek s rozestavěním jednotlivých pivovarů, takže orientace byla velmi snadná.
Všude byly mobilní záchodky.
Mimo doby největšího náporu lidí člověk našel volné místo k sezení, kde si mohl odpočinout a posedět.
Stánky s pivem se pravidelně střídaly se stánky s občerstvením, které bylo pestré a na vysoké úrovni.
Třeba tenhle čuník byl vynikající.


Za 4,5 EUR člověk dostal takovou porci, že se z toho najedli 2 lidi.

A protože, když už jsme vyrazili na takový výlet, chtěl jsem navštívit i místní pivotéku. Zvolil jsem Berlin Beer Shop. A dost jsem se zklamal. Kromě toho, že v samotném obchodě byl dost velký nepořádek, tak ani nabídka piv nebyla dechberoucí. Ocenil jsem pěkná US piva, která jsem zatím nikde neviděl. Celkem měli v nabídce cca 100 piv, což oproti českým pivotékám není mnoho. 

Procházkou po Alexander Plazu jsme narazili na Brauhaus Mitte. Restaurační pivovar s 10 hl varnou. Vyzkoušeli jsem pils, keller a weizen, vzájemně ochutnali a veskrze pochválili všechna piva.


Děj bůh stěstí

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Proč není Trautenberk v PivoŇce

   V Malé Úpě, v místě známém spíše jako Pomezní boudy na česko-polském pomezí, vznikl v roce 2015 v bývalé Tippeltově boudě minipivovar Trautenberk s pivovarskou restaurací. Jde o projekt pražského developera Martina Kulíka, který stojí třeba za úspěšným minipivovarem v pražské Hostivaři.    Trautenberk má pravidelně navařeny 4-5 druhů piv (spodně i svrchně kvašené). Kromě pivovarské hospody můžete jejich piva potkat i na několika krkonošských boudách. Mimo Krkonoše se pivo točí v několika vybraných hospodách spíše ve větších městech.    Boudy a hospody, kde se Trautenberk točí, nejsou vybrané náhodně. Jsou akcionáři pivovaru a na rozjezd pivovaru přispěly zakoupením akcií. Je to pro ně sice trochu dvousečná zbraň, ale proč ne. Autor projektu tak získal několik výhod - dokázal pivovar postavit z části za cizí peníze a zavázal si akcionáře k odběru piva. Vždyť by byli sami proti sobě, kdyby neodebírali pivo z pivovaru, jehož akcie vlastní. Akcie ale nejsou veřejně obchodovatelné, t

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du