Přeskočit na hlavní obsah

Vojenický Klokan 12%

První várka Vojenické Bzukny 10% se povedla a to nám dodalo elán k uvaření další várky.

Vybral jsem australský koncentrát piva Coopers Sparkling Ale. A protože nemáme velkou fantazii a jsme taky tak trochu líný přemýšlet, pivo jsme pojmenovali Vojenický klokan 12%.

No, to jestli to byla 12% nebo něco jiného se můžeme jenom dohadovat, protože na měření sacharometrem opět nedošlo.

Aby jsme pivo trochu vylepšili, přidali jsem ještě před primárním kvašením asi 1kg medu. Ať si kvasnice užijou.

Pivo začalo krásně kvasit asi po 8 hodinách a trvalo cca 5 dní. Pak jsme pivo stočili do 20l sudu a dali do chladna...

No a pak přišel ten skvělý okamžik.

Ve čtvrtek jsem s Tomsem potají narazili, abysme vyzkoušeli, jak se nám dílo povedlo. Pozvali jsem jen své partnerky jako nezávislé porotce, abychom si neuřízli moc velkou ostudu, kdyby se to náhodou nepovedlo. Pivo se ale POVEDLO!!

Pivko mělo temně zlatou barvu a vůni po hořkých mandlích. Trochu mu chyběla tělnatost, ale zato mělo krásné a dlouhé hořké doznívání.

Takže jsme se už dál nebáli a v pátek, 23. března 2012 jsme sud ve vojenickém baru Hrob narazili.
Byl to jako vždycky masakr a za hodinu sud zasyčel.

A to potěší každého sládka.

Další várky snad budou následovat!!
Trochu mě láká zkusit udělat cider....uvidíme.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du...

Pivo: Průvodce pivními styly aneb o si dát k pití příště – něco jako recenze

Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit  s rozmanitým světem piva. Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.    V úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří, skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní kulturou, tzn. Velká Británie , Irsko, Německo , USA a Belgie .    Nahlédneme tedy mezi stránky…   Vlevo máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě, obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky n...

Návštěva Belgie aneb sražená národní hrdost

   Není tomu tak dávno, co jsem se zapletla s Belgičanem, a proto bylo nevyhnutelné, že navštívím i jeho zemi. Mimo přírody, pralinek a vaflí jsem také chtěla samozřejmě vědět, jaké tam mají pivo. Netušila jsem však, že mi to převrátí naruby mé dosavadní hodnoty.    V Čechách je většina zvyklá, že pívem se myslí „prostě pívo“ a do půllitru. Oslavenci do tupláku, dámy do třetinky. Když jsem poprvé uviděla belgické třetinkové flaštičky, moje první reakce byla:“Jé, to je roztomilé.“ Hlavně dělat machry a dělat si z ostatních srandu, že málo vydržej. Jak rychle jsem se překvapila po první ochutnávce. Díky bohu to bylo doma. Mým prvním kouskem byl GuldenDraak s 10,5 % alkoholu. Však to je jenom ve třetince, pohoda. Ne. Stále jsem však pila rychleji, než můj parťák, abych jako ukázala, jak se to dělá u nás a smála jsem se mu, jak je pomalej. Nic víc není třeba říkat, usnula jsem jako mimino, akorát s tím rozdílem, že mi bylo dvaadvacet.    Nejbližším...