Přeskočit na hlavní obsah

Vojenický Klokan 12%

První várka Vojenické Bzukny 10% se povedla a to nám dodalo elán k uvaření další várky.

Vybral jsem australský koncentrát piva Coopers Sparkling Ale. A protože nemáme velkou fantazii a jsme taky tak trochu líný přemýšlet, pivo jsme pojmenovali Vojenický klokan 12%.

No, to jestli to byla 12% nebo něco jiného se můžeme jenom dohadovat, protože na měření sacharometrem opět nedošlo.

Aby jsme pivo trochu vylepšili, přidali jsem ještě před primárním kvašením asi 1kg medu. Ať si kvasnice užijou.

Pivo začalo krásně kvasit asi po 8 hodinách a trvalo cca 5 dní. Pak jsme pivo stočili do 20l sudu a dali do chladna...

No a pak přišel ten skvělý okamžik.

Ve čtvrtek jsem s Tomsem potají narazili, abysme vyzkoušeli, jak se nám dílo povedlo. Pozvali jsem jen své partnerky jako nezávislé porotce, abychom si neuřízli moc velkou ostudu, kdyby se to náhodou nepovedlo. Pivo se ale POVEDLO!!

Pivko mělo temně zlatou barvu a vůni po hořkých mandlích. Trochu mu chyběla tělnatost, ale zato mělo krásné a dlouhé hořké doznívání.

Takže jsme se už dál nebáli a v pátek, 23. března 2012 jsme sud ve vojenickém baru Hrob narazili.
Byl to jako vždycky masakr a za hodinu sud zasyčel.

A to potěší každého sládka.

Další várky snad budou následovat!!
Trochu mě láká zkusit udělat cider....uvidíme.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du...

Pivo: Průvodce pivními styly aneb o si dát k pití příště – něco jako recenze

Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit  s rozmanitým světem piva. Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.    V úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří, skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní kulturou, tzn. Velká Británie , Irsko, Německo , USA a Belgie .    Nahlédneme tedy mezi stránky…   Vlevo máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě, obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky n...

Proč není Trautenberk v PivoŇce

   V Malé Úpě, v místě známém spíše jako Pomezní boudy na česko-polském pomezí, vznikl v roce 2015 v bývalé Tippeltově boudě minipivovar Trautenberk s pivovarskou restaurací. Jde o projekt pražského developera Martina Kulíka, který stojí třeba za úspěšným minipivovarem v pražské Hostivaři.    Trautenberk má pravidelně navařeny 4-5 druhů piv (spodně i svrchně kvašené). Kromě pivovarské hospody můžete jejich piva potkat i na několika krkonošských boudách. Mimo Krkonoše se pivo točí v několika vybraných hospodách spíše ve větších městech.    Boudy a hospody, kde se Trautenberk točí, nejsou vybrané náhodně. Jsou akcionáři pivovaru a na rozjezd pivovaru přispěly zakoupením akcií. Je to pro ně sice trochu dvousečná zbraň, ale proč ne. Autor projektu tak získal několik výhod - dokázal pivovar postavit z části za cizí peníze a zavázal si akcionáře k odběru piva. Vždyť by byli sami proti sobě, kdyby neodebírali pivo z pivovaru, jehož akcie vlastní. Akcie ale nej...