Přeskočit na hlavní obsah

Vojenická Bzukna

6. prosince 2011 jsem se odhodlal k třetímu pokusu o uvaření piva z koncentrátu. Vybral jsem si tenhle:

Koncentrát je Nut Brown Ale od Black Rock z Nového Zélandu. Výsledkem by měl být svrchně kvašený Ale kaštanové barvy. A protože jsme pivo vařili s kamarádem Tomášem, který je včelař, vrazili jsme do várky i 2 dkg medu. Slibovali jsme si od toho, že pivo bude trochu silnější a při troše štěstí tam po medu zbude i nějaká chuťová stopa.

Koncentrát jsme rozpustili, přidali kilo tmavé maltózy a 2dkg povařeného medu.

Jako kvasnou nádobu jsme použili 23 litrový sud Mistr sládek.

Aby nám to vaření rychle uběhlo, otevřeli jsme si 2 medové lahváče. Belgický Barbar Bock a Dogma z pivovaru Brew Dog. Obě dvě piva byla fajn, ale výš jsem přeci jen vyhodnotili Dogma kvůli hořkosti v doznívání.

Použili jsme sušené kvasnice, které byly přiložené ke koncentrátu. Nechali jsme je rozběhnout ve sklenici s vlažnou vodou a trochou dextrózy. Než jsme dovařili, byla sklenice 0,2l plná kvasnic.

Výsledná teplota, když jsme sud uzavřeli a napojili kvasnou zátku, byla 22°C.


A mohlo začít kvašení v místnosti se stálou teplotou 18°. Po pár hodinách se kvasnice rozjely. Za cca 30 hodin bylo prokvášení na vrcholu a pak opět cca 30 hodin sláblo. My jsme pivo stočili až po 5 dnech , když už bylo dávno po primárním kvašení. Pivo jsme klidně mohli stočit o 2 dny dřív.

Stáčení proběhlo hladce. Z 23 litrového díla jsme naplnili 20l nerezový sud a jednu 1,5l PETku. Přidali jsme trochu dextrózy a hotovo. Sud i PETku jsme dávali do chadnějšího a chladnější prostředí. Protože jsme měřili tlak v sudu manometrem, který nám půjčil Pepa Voltr z Pivovaru U Hušků v Bělčí, tak jsme věděli, že je tlak uvnitř sudu je nízký. Nezbylo tedy než přidávat CO2 z bomby.

No a včera, v pátek 13. ledna 2012 přišel ten slavný okamžik a první sud vojenického piva byl nazažen.
Barva odpovídala předpokladu. Pěna byla bohatá a voňavá. A dojem z prvního napití, potom co odezněla euforie z toho, že to není kyselé jako při mých dvou prvních pokusech, byl velmi dobrý. Říz by sice ještě šel vylepšit. Nicméně pivo mělo příjemnou sladovou chuť s tóny praženého sladu a jemně hořkým doznívání. Stupňovitost piva jsme sacharometrem neměřili, ale tipuji, že to byla desítka. Cukr z medu žádný stupeň nepřidal a ani med nezanechal žádnou chuťovou stopu.

Návštěvníci vojenického baru pivo chválili a snad většině z nich chutnalo. A mě chutnalo taky.

Tak dej bůh štěstí při dalších várkách.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pivo: Průvodce pivními styly aneb o si dát k pití příště – něco jako recenze

Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit  s rozmanitým světem piva. Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.    V úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří, skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní kulturou, tzn. Velká Británie , Irsko, Německo , USA a Belgie .    Nahlédneme tedy mezi stránky…   Vlevo máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě, obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky n...

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du...

Pivní ambasáda v Pardubicích

   Myšlenku otevřít pivní bar, kde bych nabízel piva z malých pivovarů,  jsem v sobě nosil dlouho. Připadlo mi to jako logické pokračování mého hlavního projektu - pivotéky PivoŇka . Sám jsem si do toho ale netroufal. Hlavně proto, že jsem se bál, že na to, abych mohl bar provozovat pořádně, nebudu mít dost času. Domluvil jsem se tedy s kamarádem, který už hospodu má, že do toho půjdeme spolu.    Skoro rok jsme více či méně intenzivně hledali místo, kde by se pivní bar dal otevřít. Viděli jsme snad třicet různých prostor. Něco se nám líbilo víc, něco míň, ale stále to jaksi nebylo ono. Až v květnu 2015 se na nás usmálo štěstí a objevili jsme inzerát právě uzavírané vinárny. V Pardubicích ve Smilové ulici, blízko centra, celkem dobré parkování pro nás i dodavatele. A moc pěkný prostor pro skladování sudů. To pro nás bylo důležité, protože chceme nabízet kvalitně ošetřené pivo skladované v odpovídajících podmínkách.    A do měsíce jsme tam už pivo toči...