Přeskočit na hlavní obsah

Svatba v pivovaru

Tak jsem zažil pravou pivovarskou svatbu. Sládek z pivovaru U Hušků v Bělči nad Orlicí Pepa Voltr se ženil a bral si svoji přítelkyni Renatu. Už několik dní předem jsem dostal parádní lahvinku s patentním uzávěrem a svatební etiketou jako pozvánku. A protože jsem měl ten večer velkou žízeň, tak už mám lahev jen vystavenou. Car 12% má stejně krátkou trvanlivost, protože je to nefiltrovaný kvasnicový pivo, takže si svůj osud zasloužil.

No a abych se vrátil ke svatbě. Bohužel jsem mohl na dorazit až kolem osmé večer. Šlapal jsem na kole z Hradce a sílu mi dodávala hlavně žízeň. Ten věčný nepřítel. Na druhou stranu nebyl můj pozdní příjezd až tak na škodu, protože nálada všech svatebčanů včetně novomanželů již byla uvolněná, prasete bylo ještě plný rožeň, taneční parket plný a pivko, o to nouze rozhodně nebyla!!!

A teď něco o pivu. Nikdy jsem nebyl velký příznivcem černého pivo, ale černá Carevna 13% z Bělče mě fakt dostala. Ono to totiž není to sladký černý pivo, jak jsem si vždycky pamatoval a jak mi nechutnalo. Carevna je hořká. Nejsem moc dobrý v tom popisovat chutě, ale tohle pivo je prostě super. Škoda, že jsem na něj ten svatební večer nějak zapomněl. Oni totiž stačili CARové. Což je světlá dvanáctka. Když začal Pepa U Hušků vařit, měl pivo krásně čirý. Nějak ho ale přestaly poslouchat kvasnice a tak teď CAR vypadá tak, jak si většina lidí představuje kvasnicový pivo. Lehce zakalený, ale na první napití cítíte tu chlebnatost. To je nádhera.

Dneska jsem dočetl knížku Pivovarnictví z nakladatelství Grada a v poslední kapitole byla stará přísloví. A tohle přesně sedí na bělečský pivo - Kde je pivovar, není třeba pekaře. Přesně takový pivo se kdysi taky vařilo v Liberci, kam jsem chodil na vysokou, v Restauraci a Rybníčku - pivovar se jmenoval jinak, ale vzhledem k počtu piv, které mě dělí od poslední návštěvy se už jméno vykouřilo a nechce se mi na netu hledat. Škoda, že se už nevaří.....

Pevně doufám, že stejný osud nepotká bělečský pivovárek. Novomanželům přeju nejen mnoho výborných várek, ale hlavně hodně radosti a společného štěstí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Proč není Trautenberk v PivoŇce

   V Malé Úpě, v místě známém spíše jako Pomezní boudy na česko-polském pomezí, vznikl v roce 2015 v bývalé Tippeltově boudě minipivovar Trautenberk s pivovarskou restaurací. Jde o projekt pražského developera Martina Kulíka, který stojí třeba za úspěšným minipivovarem v pražské Hostivaři.    Trautenberk má pravidelně navařeny 4-5 druhů piv (spodně i svrchně kvašené). Kromě pivovarské hospody můžete jejich piva potkat i na několika krkonošských boudách. Mimo Krkonoše se pivo točí v několika vybraných hospodách spíše ve větších městech.    Boudy a hospody, kde se Trautenberk točí, nejsou vybrané náhodně. Jsou akcionáři pivovaru a na rozjezd pivovaru přispěly zakoupením akcií. Je to pro ně sice trochu dvousečná zbraň, ale proč ne. Autor projektu tak získal několik výhod - dokázal pivovar postavit z části za cizí peníze a zavázal si akcionáře k odběru piva. Vždyť by byli sami proti sobě, kdyby neodebírali pivo z pivovaru, jehož akcie vlastní. Akcie ale nejsou veřejně obchodovatelné, t

Berlin Beer Festival 2013

Rozhodnutí vyrazit do Berlína na Berlin Beer Festival 2013 bylo impulzivní. Týden předem jsem zamluvil hostel a už nešlo couvnout. V pátek 2.8. nás naskákalo pět do auta a vyrazili jsem na severozápad. V Berlíně jsme byli za chvilku. Hostel byl hned vedle třídy Karl Marx Allee, na které se berlínský pivní festival konal. Už na první pohled bylo jasné, že příležitostí k ochutnání bude fakt hodně. Koupili jsme si festivalový degustační krýgl 0,2l s logem festivalu a mohli vyrazit do víru dění. Karl Marx Allee je dlouhý a široký bulvár, na jehož levé straně se tísnili stánky jednotlivých pivovarů spolu s jejich pivními zahrádkami. Pivovary byly tématicky rozdělené na několik částí. Své zastoupení měly bavorské  a francké pivovary, anhaltské a saské pivovary, berlínské a brandenburské pivovary a další německé regiony. Kromě toho měly i svůj prostor i pivovary české, belgické a polské. V menší míře šlo ochutnat i piva z Velké Británie a USA . Tématické stánky s pivy z celého

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du