Přeskočit na hlavní obsah

Svatba v pivovaru

Tak jsem zažil pravou pivovarskou svatbu. Sládek z pivovaru U Hušků v Bělči nad Orlicí Pepa Voltr se ženil a bral si svoji přítelkyni Renatu. Už několik dní předem jsem dostal parádní lahvinku s patentním uzávěrem a svatební etiketou jako pozvánku. A protože jsem měl ten večer velkou žízeň, tak už mám lahev jen vystavenou. Car 12% má stejně krátkou trvanlivost, protože je to nefiltrovaný kvasnicový pivo, takže si svůj osud zasloužil.

No a abych se vrátil ke svatbě. Bohužel jsem mohl na dorazit až kolem osmé večer. Šlapal jsem na kole z Hradce a sílu mi dodávala hlavně žízeň. Ten věčný nepřítel. Na druhou stranu nebyl můj pozdní příjezd až tak na škodu, protože nálada všech svatebčanů včetně novomanželů již byla uvolněná, prasete bylo ještě plný rožeň, taneční parket plný a pivko, o to nouze rozhodně nebyla!!!

A teď něco o pivu. Nikdy jsem nebyl velký příznivcem černého pivo, ale černá Carevna 13% z Bělče mě fakt dostala. Ono to totiž není to sladký černý pivo, jak jsem si vždycky pamatoval a jak mi nechutnalo. Carevna je hořká. Nejsem moc dobrý v tom popisovat chutě, ale tohle pivo je prostě super. Škoda, že jsem na něj ten svatební večer nějak zapomněl. Oni totiž stačili CARové. Což je světlá dvanáctka. Když začal Pepa U Hušků vařit, měl pivo krásně čirý. Nějak ho ale přestaly poslouchat kvasnice a tak teď CAR vypadá tak, jak si většina lidí představuje kvasnicový pivo. Lehce zakalený, ale na první napití cítíte tu chlebnatost. To je nádhera.

Dneska jsem dočetl knížku Pivovarnictví z nakladatelství Grada a v poslední kapitole byla stará přísloví. A tohle přesně sedí na bělečský pivo - Kde je pivovar, není třeba pekaře. Přesně takový pivo se kdysi taky vařilo v Liberci, kam jsem chodil na vysokou, v Restauraci a Rybníčku - pivovar se jmenoval jinak, ale vzhledem k počtu piv, které mě dělí od poslední návštěvy se už jméno vykouřilo a nechce se mi na netu hledat. Škoda, že se už nevaří.....

Pevně doufám, že stejný osud nepotká bělečský pivovárek. Novomanželům přeju nejen mnoho výborných várek, ale hlavně hodně radosti a společného štěstí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pivní ambasáda v Pardubicích

   Myšlenku otevřít pivní bar, kde bych nabízel piva z malých pivovarů,  jsem v sobě nosil dlouho. Připadlo mi to jako logické pokračování mého hlavního projektu - pivotéky PivoŇka . Sám jsem si do toho ale netroufal. Hlavně proto, že jsem se bál, že na to, abych mohl bar provozovat pořádně, nebudu mít dost času. Domluvil jsem se tedy s kamarádem, který už hospodu má, že do toho půjdeme spolu.    Skoro rok jsme více či méně intenzivně hledali místo, kde by se pivní bar dal otevřít. Viděli jsme snad třicet různých prostor. Něco se nám líbilo víc, něco míň, ale stále to jaksi nebylo ono. Až v květnu 2015 se na nás usmálo štěstí a objevili jsme inzerát právě uzavírané vinárny. V Pardubicích ve Smilové ulici, blízko centra, celkem dobré parkování pro nás i dodavatele. A moc pěkný prostor pro skladování sudů. To pro nás bylo důležité, protože chceme nabízet kvalitně ošetřené pivo skladované v odpovídajících podmínkách.    A do měsíce jsme tam už pivo točili. Vše šlo jako na drátkách: vymy

Pivo: Průvodce pivními styly aneb o si dát k pití příště – něco jako recenze

Dnes se podíváme na jednu z povedených knih, které mají za účel čtenáře blíže seznámit  s rozmanitým světem piva. Pokud máte trochu zmlsanější chuťové buňky a zajímáte se o to co pijete nebo chcete vědět více o nějakém okrajovém pivním stylu, tato kniha Vám vše přehledně vysvětlí.    V úvodu se publikace Pivo: Průvodce pivními styly zabývá pivem obecně – jak se vaří, skladuje, podává, ochutnává a kombinuje s jídlem. Dále už najdeme rozsáhlé kapitoly věnované jednotlivým stylům, v nichž jsou zastoupeny především státy s nejvýraznější pivní kulturou, tzn. Velká Británie , Irsko, Německo , USA a Belgie .    Nahlédneme tedy mezi stránky…   Vlevo máme název pivního stylu s informacemi o původu, barvě, obsahu alkoholu, hořkosti a vhodné sklenici. Autor popisuje veškeré chutě a vůně, které lze v pivu nalézt tak květnatě, že na něj opravdu dostanete chuť, což byl jistě záměr, a tak vám pro jistotu doporučuje rovnou tři značky na vyzkoušení.   Na pravé straně na nás vyk

Jak správně balit a nezbláznit se

Bohužel (nebo bohudík?), tohle nebude další z návodů, jejichž množství by vystačilo na dva ročníky Bravíčka. Kdo spravuje nějaký e-shop, jistě mi dá za pravdu, že s nástupem listopadu frekvence objednávek pozvolna exponenciálně roste. A pak už se člověk téměř nezastaví a klid je, zdá se, v nedohlednu. Napadlo vás někdy, co se odehrává na druhé straně, když kliknete na tlačítko „odeslat objednávku“...? My máme pivní e-shop Metrpiva.cz . A v předvánočním období se rozhodně nenudíme. Vše zpravidla to začíná tvorbou faktury v účetním systému a chroustáním tiskárny, která ten důležitý papír vytiskne. Ten pak ozdobíme razítkem a bleskovým podpisem. Zkoumáme obsah objednávky a v hlavě nám šrotuje, jak by se dala co nejlépe zabalit. Na některé položky máme speciální krabice, při náročnějších požadavcích je nutné improvizovat. Tak jako tak, izolepa sviští, karton lítá, prach víří a sem tam se zlomí nějaká ta čepel. Balíku nesmí chybět nálepka s nápisem „křehké“ a protože jsme dobré du