Přeskočit na hlavní obsah

Příspěvky

Zobrazují se příspěvky z červenec, 2013

Nové minipivovary

Je zajímavé sledovat, jak vznikají nové minipivovary . Jeden za druhým. Sběratelé pivních suvenýrů jsou z toho nešťastní, protože sotva stačí registrovat vznik dalších a dalších příležitostí k rozšíření svých sbírek. I já jsem rád za nové minipivovary. A když vidím, že od první chvíle mají vyprodanou celou produkci, tak mě to těší.  Majitele minipivovarů bych rozdělil do dvou skupin.  První skupinu tvoří lidé, kteří výstavbu pivovaru berou jako investiční příležitost. Koupí a zrekonstruují hospodu nebo restauraci, nechají si postavit pivovar na klíč, najmou sládka a další personál a vaří co to dá...když je kapacita naplněná, koupí další tanky, silnější chladič, větší varnu a kola se točí. Druhou skupinu tvoří lidé, kteří se o pivo dlouhodobě zajímají. Vlastními silami si pivovar více či méně sami  postavili a taky ho sami provozují. I když mají zkušenost s vařením piva a vědí, jak časově to je náročné, zájem o jejich výrobky předčil očekávání a z pěkného koníčka se stala t

Pivní slavnosti na každém rohu

Zdá se, že v každém místě naší republiky, kde žije víc než 15 lidí, se musí letos uspořádat nějaké menší nebo větší pivní slavnosti. Proč ne.... pivo je český národní nápoj a lidé ho stále mají ve velké oblibě.  Tento trend jde ruku v ruce se stoupající oblibou piv z malých a středních pivovarů a zvláště minipivovarů . Pro běžného konzumenta už není pojem nefiltrované nebo kvasnicové pivo něčím zakázaným, po čem bude mít člověk zaručeně zažívací potíže. To je velký posun v názorech tak konzervativních českých pivařů.  Většina pivních slavností se tak stává vítanou příležitostí ochutnat piva, která nejsou běžně v restauracích a hospodách dostupná. Mnoho minipivovarů prodává svoji produkci jen ve svém nejbližším okolí, popř. v Praze, kde se v poslední době vyrojilo neuvěřitelné množství hospod se čtvrtou, pátou a kdoví kolikátou pípou. Někteří pořadatelé pivních slavností si ale myslí, že čím více pivních stánků návštěvníkům naservírují, tím věší úspěch budou mít. Opak je v